مراقب هجوم میکرو پلاستیک ها به زنجیره غذایی خود باشید؛
جوشاندن آب تا حد زیادی میکروپلاستیکها را از بین می برد
به گزارش آژیم،مطالعه ای که توسط آژانس محیط زیست اتریش در سال 2018 انجام شد تخمین زد که بیش از نیمی از جمعیت جهان ممکن است در مدفوع خود میکروپلاستیک ها را دفع کنند هر چقدر هم که نگران کننده باشد، از آن زمان همه چیز نگران کننده تر شده است. بر اساس تحقیقات منتشر شده در Environmental International در مارس 2022، اکنون میکروپلاستیک در خون انسان یافت شده است.این تحقیق در هلند انجام شد، 22 داوطلب سالم مورد آزمایش و مشاهده قرار گرفتند و محققان دریافتند که 17 نفر از 22 نفر دارای میکروپلاستیک در خونشان بودند. محققان به این نتیجه رسیدند:
اندازهگیریهای کنترلشده با کیفیت ذرات پلاستیک بهعنوان غلظتهای جرمی با استفاده از Py-GC/MS در خون نشاندادهشده است که در این مطالعه یک مجموعه داده منحصربهفرد را ارائه میکند که از این فرضیه پشتیبانی میکند که قرار گرفتن انسان در معرض ذرات پلاستیک منجر به جذب ذرات در جریان خون میشود. این نشان میدهد که حداقل برخی از ذرات پلاستیکی که انسان با آنها در تماس است میتواند در دسترس زیستی باشد و سرعت حذف از طریق مجاری صفراوی، کلیه یا انتقال و رسوب در اندام ها کندتر از سرعت جذب در خون است.
باید مشخص شود که آیا ذرات پلاستیکی در پلاسما وجود دارند یا توسط انواع سلول های خاصی حمل می شوند (و تا چه اندازه چنین سلول هایی ممکن است در انتقال ذرات پلاستیکی در سراسر مخاط به جریان خون نقش داشته باشند). اگر ذرات پلاستیکی موجود در جریان خون واقعاً توسط سلولهای ایمنی حمل میشوند، این سؤال نیز مطرح میشود که آیا چنین مواجههای میتواند به طور بالقوه بر تنظیم ایمنی یا استعداد ابتلا به بیماریهایی با پایه ایمونولوژیک تأثیر بگذارد؟
میکروپلاستیکها نه تنها در آبراهها و غذاهای دریایی ما یافت میشوند، بلکه در هوایی که تنفس میکنیم نیز یافت میشوند.اساسا، عملاً هیچ جایی وجود ندارد که بتوانیم از این ذرات ریز پلاستیکی اجتناب کنیم.
چرا میکروپلاستیک ها بد هستند؟ محققان می گویند هنگامی که میکروپلاستیک ها وارد بدن انسان می شوند و شروع به گردش می کنند، سلامتی را به خطر می اندازند. به طور خاص، میکروپلاستیک ها ممکن است بر سیستم ایمنی بدن انسان، دستگاه گوارش و موارد دیگر تأثیر منفی بگذارند.
میکروپلاستیک ها فقط بر سلامت انسان تأثیر نمی گذارند. آنها همچنین به روش های منفی عمده ای بر محیط زیست تأثیر می گذارند.وجود میکروپلاستیک ها در اقیانوس فقط یک نگرانی برای محیط زیست نیست، زیرا اکنون می دانیم که ماهی های حاوی میکروپلاستیک مصرف می کنیم! به علاوه، میکروپلاستیک به طور عمده بر محیط های غیر دریایی نیز تأثیر می گذارد.
با این حال، اخبار امیدوار کننده ای وجود دارد. تحقیقات اخیر منتشر شده در سال 2024 نشان داد که جوشاندن آب لوله کشی تنها به مدت پنج دقیقه می تواند تا 90 درصد میکروپلاستیک ها و نانوپلاستیک های موجود در آب را از بین ببرد.
میکروپلاستیک چیست؟
قبل از اینکه به میکروپلاستیک بپردازیم، به طور کلی پلاستیک از کجا می آید؟ پلاستیک ماده ای است که از ترکیبات مصنوعی مختلف (مانند پتروشیمی ها) و ترکیبات آلی نیمه مصنوعی (مانند پلی لاکتیک اسید از ذرت) تشکیل شده است.
پلاستیک ها عموماً آسان برای ساخت، ارزان قیمت و همه کاره هستند. شما میتوانید پلاستیک را تقریباً به هر شکلی درآورید، به همین دلیل است که آن را در ظروف غذا و نوشیدنی، اسباببازیها، سیمکشیها، ماشینها و موارد دیگر میبینید.
میکروپلاستیک چیست؟ تعریف میکروپلاستیک قطعات کوچک پلاستیکی کوچکتر از 5 میلی متر است. آنها می توانند از قطعات بزرگتر پلاستیک متلاشی شوند یا می توانید آنها را در محصولاتی مانند لایه بردارها، ظروف غذا و حتی لباس پیدا کنید.
میکروپلاستیک ها چگونه ایجاد می شوند؟ اگرچه پلاستیک ها به آسانی تجزیه زیستی نمی شوند، اما در صورت قرار گرفتن در معرض اشعه ماوراء بنفش و سایش فیزیکی به قطعات کوچکتر تجزیه می شوند. برای مثال، وقتی بطریهای پلاستیکی بزرگتر به آبهای اقیانوس ختم میشوند و سپس به طور مداوم در معرض نور خورشید قرار میگیرند، شروع به شکستن میکنند.
میکروپلاستیک ها چه می کنند؟ هنگامی که میکروپلاستیک ها در اقیانوس قرار می گیرند، با جریان ها، امواج و شرایط باد حرکت می کنند و در تمام مناطق اکوسیستم دریایی یافت می شوند. وقتی ذرات پلاستیک کوچکتر میشوند و به میکروپلاستیکهای ریز تبدیل میشوند، میتوانند به راحتی توسط حیات وحش مصرف شوند، که امروزه یک مشکل بزرگ در آبراههای ما انواع مختلفی از میکروپلاستیک ها وجود دارد. در اینجا پنج مورد رایج وجود دارد:
الیاف: الیاف از چیزهایی مانند پوشک، لباسهای پشمی و ته سیگار به دست میآیند و یکی از راههایی که میکروالیاف وارد آبراههای ما میشود، از طریق ماشین لباسشویی است. بر خلاف مواد پوشاک مانند پنبه یا پشم، میکروالیاف پشمی قابل تجزیه زیستی نیستند.
ریزدانه ها: قطر این ذرات پلاستیکی تجزیه ناپذیر کمتر از یک میلی متر است و می توانید آنها را در پاک کننده های صورت، محصولات لایه بردار و حتی خمیر دندان پیدا کنید. ماهی ها و سایر موجودات دریایی اغلب دانه های میکروبی را با غذا اشتباه می گیرند، که مشکل بزرگی است زیرا پلاستیک قابل هضم نیست. هنگامی که خورده می شود، سپس روده های آنها را مسدود می کند و احتمالاً منجر به گرسنگی و مرگ می شود.
قطعات: این قطعات کوچکتر پلاستیک هستند که از قطعات بزرگتر جدا می شوند و سپس اشعه ماوراء بنفش خورشید آنها را به قطعات کوچکتر تجزیه می کند. نمونه هایی از قطعات شامل قطعات کارد و چنگال، درب یا اقلام یکبار مصرف مانند بطری های آب است.
گلوله های پلاستیکی : گلوله های پلاستیکی کوچکی هستند که برای تولید کالاهای پلاستیکی استفاده می شوند. به دلیل اندازه کوچک آنها، گاهی اوقات در هنگام تحویل از وسایل حمل و نقل بیرون می ریزند و سپس می توانند در زهکشی طوفان قرار بگیرند و در نهایت در آبراهی مجاور تخلیه شوند. .
فوم: فوم پلی استایرن را می توانید در چیزهایی مانند فنجان قهوه و ظروف غذا پیدا کنید. مواد شیمیایی آن می توانند به غذا و نوشیدنی ها نفوذ کنند. گرم کردن مجدد غذا در پلی اتیلن خطر قرار گرفتن در معرض سموم را برای انسان بیشتر می کند. درست مانند قطعات، استایروفوم به قطعات کوچکتر تجزیه می شود.
بر اساس یک بررسی علمی در سال 2018 با عنوان “میکروپلاستیک ها در غذاهای دریایی و پیامدهای آن برای سلامت انسان”، “از دهه 1960، تولید پلاستیک سالانه تقریباً 8.7 درصد افزایش یافته است و به یک صنعت جهانی 600 میلیارد دلاری تبدیل شده است.” تقریباً هشت میلیون تن پلاستیک سالانه وارد اقیانوس ها می شود و برآوردهای محافظه کارانه نشان می دهد که در حال حاضر 5.25 تریلیون ذره پلاستیکی در آب های سطحی اقیانوس ها در گردش هستند. در حالی که برخی از پلاستیکها از عملیات دریایی وارد اقیانوسها میشوند، گمان میرود 80 درصد آنها از منابع زمینی منشا گرفته باشند.
ترجمه و تنظیم: سپیده دولتی- کارشناس تغذیه وزارت بهداشت
منبع این مطلب را اینجا بخوانید
برچسب ها :
ناموجود- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0